Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


April 2007


Og hvad mener Kunstrådet?


Kunstrådets beretninger overholder hverken Kulturministeriets anbefalinger til god ledelse eller loven om Kunstrådet.

CulturCommentar:

Kunstrådets beretning for 2006, samlede redegørelse for hele perioden og anbefalinger til det efterfølgende Kunstråd har tilsyneladende en noget besynderlig tilblivelse. Hovedafsnittet om selve Kunstrådet er underskrevet af formanden for Kunstrådet, de enkelte afsnit om fagudvalg er underskrevet af fagudvalgenes formænd, ind i mellem formuleret i "jeg synes"-form.

Dette er ikke i overensstemmelse med loven om Kunstrådet, der kræver at "Kunstrådet aflægger årligt beretning og regnskab for rådets virksomhed." samt at "Repræsentantskabet for Kunstrådet forelægger beretningen og regnskabet for kulturministeren". Repræsentantskabet har endnu ikke videresendt beretningen for 2006, men beretningen for 2005 blev videresendt uden en eneste kommentar.

Kulturministeriets egen Anbefalinger for god ledelse af større kulturprojekter siger klart og tydeligt, at alle bestyrelsesmedlemmer skal underskrive årsberetninger.

Kunststyrelsen er almindeligvis særdeles ihærdig med at præcisere, at tilskudsmodtagere, der aflægger regnskaber og beretninger, skal sikre, at samtlige bestyrelsesmedlemmer skal skrive under på regnskaber og beretninger. For mange af kulturområdets bestyrelser føles disse krav om alles underskrift ofte som et latterligt cirkus. Regnskabsengagementet er kun sjældent det centrale i bestyrelsesmedlemmernes virke. Rundsending af regnskaber mellem bestyrelsesmedlemmer understreger medlemmernes formelle ansvar - men den reelle indsigt er stærkt begrænset. Hvorfor institutioner, der modtager 500.000 kr. i årlig støtte, skal sikre alle bestyrelsesmedlemmers underskrift, når et Kunstråd med et budgetansvar på samlet 500 mio. kr. kan henvise til formanden er umiddelbart vanskeligt at forstå. Kunstrådet har endda selv besluttet fremover at kræve, at Anbefalinger for god ledelse af større kulturprojekter følges af støttede projekter, hvor den samlede budgetramme er på over 3 mio. kr. Men selv følger rådet ikke anbefalingerne.

Ytringsfrihed er ikke nok

Kunstrådets første beretning var formuleret af det samlede Kunstråd, men siden har man fulgt en praksis, hvor man aflagde formændenes beretning. Det betyder, at offentligheden ikke får kendskab til, hvad Kunstrådet som fælles organ mener om sit eget virke.

Når enkelte af formændene for fagudvalg nærmest foreslår Kunstrådet nedlagt, og mange af formændene ikke ser synderlige fordele ved Kunstrådet, ville det være ganske interessant at få det samlede Kunstråds vurdering af disse spørgsmål.

Formanden for Scenekunstudvalget (ja, vi ved faktisk end ikke om det er et synspunkt der dækker hele Scenekunstudvalget) mener, at udvalget har været "underlagt en mulig censur". Så er det ikke blot paragrafrytteri at hævde at lovgivning er til for at overholdes. Hvis de politikere, som i sidste ende skal vurdere beretningerne og tage konsekvenser af disse, ikke får et samlet synspunkt fra Kunstrådet på sådanne udsagn, så har de politiske niveauer ikke andet end rygter og uformelle kommunikationskanaler at forholde sig til.

Den aktuelle beretningsform sikrer at de enkelte genreudvalg kan udtrykke egne synspunkter. Men lovgiver har bedt om mere og andet end dette. Hvis der er mening med Kunstrådet, må rådet som fællesskab også kunne forholde sig til intern kritik og uenighed.

Dette er ekstra betænkeligt al den stund de formænd, som aflægger beretning, er direkte udpeget af Kulturministeren. Man kunne således foranlediges at tro, at formandskabets beretning havde særlige nuancer eller politiske hensyn. En del af den politiske oppositions kritik af Kunstrådet har netop handlet om, hvor mange af Kunstrådets medlemmer, der var udpeget af ministeren. Synspunktet har været, at de ministerudpegede medlemmer af Kunstrådet ville have kortere armslængde end de øvrige medlemmer.

De konkrete beretninger og redegørelser fra formændene giver dog ikke den mindste anledning til, at mistænke disse ministerudpegede formænd for specielt at ville tækkes den minister, der har udpeget dem. Der er mange kritiske bemærkninger, både til grundlaget for Kunstrådet, selve rådets eksistens og til den førte kulturpolitik.

Dette ændrer ikke ved, at det kunne være spændende at vide, hvad Kunstrådet mener.

Tom Ahlberg
ansvarshavende redaktør



Læs også:
Farvel til Kunstråd 1.0
Fagudvalg knurrer

Søndag Aften 04/2007

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.